Krewetki tricon

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis z kuchni Sri Lanki. Kuchnia lankijska charakteryzuje się tym, że niemal każda potrawa ma w składzie mleko kokosowe, dzięki temu dania nie są tak pikantne jak niektóre kuchnie Azji.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g średniej wielkości krewetek (obranych z ogonkami)
    2 duże obrane pomidory
    1 łyżka świeżego imbiru
    1 czerwona cebula
    4 ząbki czosnku
    165 ml mleka kokosowego
    2 łyżeczki pasty curry
    3 łyżki masła ghee
    sok z połowy cytryny
    listki kolendry

Krewetki tricon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krewetki tricon 1. Krewetki oczyściłem z czarnej żyłki na grzbiecie. Posiekałem drobno imbir, pomidory i cebulę. Wycisnąłem czosnek. Rozgrzałem na patelni masło, wrzuciłem czosnek i imbir, dodałem cebulę i pomidory. Dusiłem pod przykryciem 2-3 minuty. Następnie dodałem sok z cytryny, mleczko kokosowe i pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia. Na koniec dodałem krewetki, podgrzewałem je, aż zrobiły się różowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy