Przepis z kuchni Sri Lanki. Kuchnia lankijska charakteryzuje się tym, że niemal każda potrawa ma w składzie mleko kokosowe, dzięki temu dania nie są tak pikantne jak niektóre kuchnie Azji.
45 min
Składniki:
500 g średniej wielkości krewetek (obranych z ogonkami)
2 duże obrane pomidory
1 łyżka świeżego imbiru
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
165 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki pasty curry
3 łyżki masła ghee
sok z połowy cytryny
listki kolendry
Krewetki tricon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki oczyściłem z czarnej żyłki na grzbiecie. Posiekałem drobno imbir, pomidory i cebulę. Wycisnąłem czosnek. Rozgrzałem na patelni masło, wrzuciłem czosnek i imbir, dodałem cebulę i pomidory. Dusiłem pod przykryciem 2-3 minuty. Następnie dodałem sok z cytryny, mleczko kokosowe i pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia. Na koniec dodałem krewetki, podgrzewałem je, aż zrobiły się różowe.
Komentarze