Krewetki w sosie maślano-winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki black tiger myjemy i obieramy z pancerzyka zostawiając samą jego końcówkę.
2.Umyte krewetki marynujemy w oliwie, posiekanymi drobno czosnku i papryczce chilli doprawiając solą i pieprzem.
3.Na rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki i smażymy około 3-5 min. potrząsając od czasu do czasu patelnią.
4.Podlewamy winem, a po chwili jak już wino lekko odparuje dodajemy masło i cały czas mieszamy (dobrze jest masło wcześniej zmrozić w zamrażarce dzięki czemu sos będzie miał lepszą konsystencję).
5.Jak już całe masło się rozpuści dodajemy wcześniej pokrojony szczypiorek i połówki pomidorków. Pozostawiamy na patelni jeszcze przez jakieś 2min. nie dopuszczając do rozgotowania pomidorów.
6.Nakładamy na głębokie talerze i przystrajamy gałązkami bazylii.
7.Najlepiej przegryzać danie bagietką zamoczoną w sosie.
Smacznego;)
Komentarze