Krem brokułowy z cynamonem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Trochę tradycji, trochę egzotyki.. Świetna aromatyczna i rozgrzewająca zupa.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - brokuł (duży, podzielony na różyczki): 1 sztuka
    - laski cynamonu: 2 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - olej do smażenia: 2 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - bulion mięsny lub warzywny: 1 litr
    - mleko: 1 szklanka
    - śmietanka 18%: 3 łyżki
    - masło: 3 łyżki
    - sól, pieprz (do smaku): 2 szczypty

Krem brokułowy z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podzielonego na różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i odstawiamy.
    W dużym garnku podgrzewamy olej, wrzucamy na niego cynamon i liście laurowe, podsmażamy aż przyprawy uwolnią aromat. Dodajemy zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę i smażymy do miękkości. Wrzucamy zblanszowanego brokuła, zalewamy bulionem i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Po kilku minutach, kiedy brokuł będzie miękki, wyławiamy laski cynamonu i liście laurowe, a zupę miksujemy blenderem. Następnie dodajemy śmietankę, mleko i masło, dokładnie mieszamy, doprawiamy jeśli to konieczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy