Krem brokułowy z kurkami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuły dzielę na mniejsze kawałki, ziemniaki obieram i kroję w kostkę, czosnek obieram i kroję w grubsze plastry. Brokuły wrzucam do gotującego się bulionu, gotuję przez 15 minut, następnie dorzucam ziemniaki, dodaję sporą szczyptę soli, gotuję aż wszystkie warzywa będą całkiem miękkie. W tym czasie na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, wrzucam czosnek, smażę aż się zarumieni, dodaję razem z oliwą na której się smażył do zupy. Gotuję jeszcze chwilę, ściągam z palnika, blenduję, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Kurki przepłukuje pod silnym strumieniem wody, większe dzielę na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy, wrzucam kurki, oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem, dodaję natkę, duszę przez 6-7 minut. Nakładam zupę do miseczek, na wierzchu układam kurki, posypuję parmezanem.
Komentarze