Krem cebulowy z aromatycznymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wody wrzucić kostki, porcję, całe ziemniaki i marchewkę.
Po ok. 40 min. odcedzić. Warzywa zmiksować, a powstały rosół gotować na małym ogniu. Dodać do niego czosnek pokrojony w plastry.
2.Cebulę obrać pokroic w piórka i podsmażyć na margarynie, a następnie zmiksować i wymieszać ze zmiksowanymi wcześniej ziemniakami i marchewką. Dodać mąkę i mleko i wymieszać. Tak przygotowaną masę powoli wlać do rosołu i wszystko wymieszać (najlepiej mikserem)
3.Doprawić do smaku solą pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną mięty.
4.Masło utrzeć dodając do niego przeciśnięty czosnek. Smarować kromki chleba z obu stron.
Do oleju dodać przyprawy np. oregano, bazylia, cząber, tymianek. wymieszać i na tak przygotowanym oleju smażyć chleb na złoty kolor, a następnie pokroić w kostkę
Komentarze