Krem karmelowy

5 (163 ocen)

Słodki dodatek do kanapek, naleśników lub deserów

Składniki:

  • - Cukier 200 gram
    - Margaryna 80 gram
    - Śmietana 30% 120 gram
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Karmel

Krem karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypujemy cukier do garnka i rozkładamy go równomiernie na dnie. Wstawiamy go na średni ogień i karmelizujemy, aż uzyska złoty kolor (trzeba uważać, żeby nie zrobił się brązowy). Od czasu do czasu mieszamy go poprzez potrząśnięcie garnkiem.
  • 2. Gdy cały cukier się skarmelizuje, dodajemy masło i bardzo energicznie mieszamy, aby tłuszcz się rozpuścił. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do niego cienkim strumieniem śmietanę, cały czas mieszając trzepaczką sos znajdujący się w garnku.
  • 3. Gotowy sos przelewamy do pojemnika, gdy chwilę przestygnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin, aby stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować