Aromatyczna, lekka i zdrowa zupa pełna warzyw. To taka polska jarzynowa w wersji fusion - zmiksowana na zielony krem.
25 min
Składniki:
2 marchewki pokrojone w plasterki
1/2 selera korzeniowego pokrojonego w plasterki
1 kalarepka pokrojona w cienkie plasterki
100 g cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
100 g zielonej fasolki szparagowej
100 g różyczek kalafiora
garść listków świeżego szpinaku
2 l bulionu warzywnego
świeża kolendra lub pietruszka do posypania
Krem pełen warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać, opłukać i pokroić (zgodnie ze wskazówkami powyżej). Do dużego garnka włożyć: marchewkę i seler, zalać bulionem i zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać pozostałe warzywa i gotować pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Po tym czasie sprawdzić czy warzywa są już miękkie - jeśli nie - gotować do miękkości.
2.Gdy warzywa będą już miękkie, odstawić zupę z ognia i zmiksować na gładki zielony krem. Zupę podawać samą lub z grzankami.
Komentarze