Nie jestem wielka amatorką zup, ale lubię kremy, a ten jest wyjątkowy. Przez połączenie z pistacjami staje się zupą wykwintną i efektowną, która można przyrządzić szybko i łatwo.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
WARZYWA:
- masło polskie: 25 gramów
- pomidory w puszce, całe: 3 puszki
- marchewka surowa: 1 sztuka
- cebula: 2 sztuki
- pasternak: 1 sztuka
- seler: 0.5 sztuki
- bulion drobiowy z kostki: 500 mililitrów
- czosnek (drobno posiekany): 4 sztuki
- pistacje, posiekane: 30 sztuk
- słodka śmietanka do zupy: 0.5 szklanki
Krem pomidorowy z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku rozgrzej i roztop masło. Wrzuć cebulę pokrojoną w plasterki i smaż na małym ogniu, aż zmięknie. Dodaj pokrojony w plasterki pasternak, marchew i seler. Duś przez około 20 minut, nadal na wolnym ogniu. Pod koniec tego czasu wrzuć pokrojony czosnek i duś przez chwilę.
2.Do podsmażonych warzyw wrzuć zawartość 3 puszek (około 750g) pomidorów, bez skóry albo ze skórą, razem z pulpą. Doprowadź do zagotowania, a potem wlej 500ml bulionu drobiowego. Idealny bulion to ugotowany na kurczaku, ale można spokojnie użyć kostki rosołowej. Dopraw solą i pieprzem i gotuj, na wolnym ogniu przez 25 minut.
3.Pozostaje zmiksować zupę, ale trzeba ją wystudzić i rozdrabniać porcjami. Na koniec trzeba jeszcze doprawić krem według uznania. Można dodać śmietankę, której ja nie zastosowałam, bo wolę zupy bez śmietany. Po dodaniu śmietanki, trzeba zupę jeszcze raz zagotować.
4.Pozostaje posypać krem grubo posiekanymi pistacjami. Do zupy upiekłam pszenne bułeczki z maślanką, które podałam ciepłe z dodatkiem masła i sera Bursztyn.
Komentarze