Krem warzywny

4.5 (142 ocen)

Prosty i zdrowy przepis na krem warzywny. Tajemnicę jego smaku stanowi wykorzystanie różnych warzyw, które dają w rezultacie różne smaki. Razem stanowią niezwykle apetyczną mieszankę!

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:

    kilka różyczek kalafiora
    1 marchewka
    2 ziemniaki
    1/2 cukinii
    połowa białej cebuli
    1-2 łyżki oliwy z oliwek
    sól do smaku
    ziele angielskie
    pieprz czarny mielony

    Dodatkowo:
    pomidory
    zielenina
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa pokroić na równe części, przygotować kilka różyczek kalafiora.
  • 2. Obsmażyć cebulę w garnku z głębokim dnem na oliwie z oliwek. Dodać marchewkę i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać ziemniaki i cukinie, zalać gorącą wodą tak lekko pokryło warzywa. Dodać ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu.
  • 3. Po ok. 10 minutach dodać kalafior, lekko doprawić solą i pieprzem. Wymieszaj. Gotuj całość kolejne 10 minut.
  • 4. Wyjmij warzywa z wywaru, wrzuć do blendera i dodaj trochę bulionu ( tj. tego wywaru). Zmiksuj. Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty, dodaj jeszcze trochę wywaru. Udekoruj pomidorami i świeżą zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować