Prosty i zdrowy przepis na krem warzywny. Tajemnicę jego smaku stanowi wykorzystanie różnych warzyw, które dają w rezultacie różne smaki. Razem stanowią niezwykle apetyczną mieszankę!
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
kilka różyczek kalafiora
1 marchewka
2 ziemniaki
1/2 cukinii
połowa białej cebuli
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
ziele angielskie
pieprz czarny mielony
1.Warzywa pokroić na równe części, przygotować kilka różyczek kalafiora.
2.Obsmażyć cebulę w garnku z głębokim dnem na oliwie z oliwek. Dodać marchewkę i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać ziemniaki i cukinie, zalać gorącą wodą tak lekko pokryło warzywa. Dodać ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu.
3.Po ok. 10 minutach dodać kalafior, lekko doprawić solą i pieprzem. Wymieszaj. Gotuj całość kolejne 10 minut.
4.Wyjmij warzywa z wywaru, wrzuć do blendera i dodaj trochę bulionu ( tj. tego wywaru). Zmiksuj. Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty, dodaj jeszcze trochę wywaru. Udekoruj pomidorami i świeżą zieleniną.
Komentarze