Krem z fasolki szparagowej z miętą

0 (0 ocen)

Lekka i orzeżwiająca zupa.

Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej
    5 dużych ziemniaków
    1 średnia biała cebula
    2 ząbki czosnku
    2 - 3 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki oleju
    3 szkanki bulionu warzywnego
    2 łyżeczki pasty Ajvar ostrej
    1 łyżeczka kminku całego
    szczypta imbiru
    szczypta papryki ostrej mielonej
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku

Krem z fasolki szparagowej z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z fasolki szparagowej z miętą 1. W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, kminek oraz imbir. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Krem z fasolki szparagowej z miętą 2. Następnie wlać bulion. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, fasolkę pokroić na kawałki. Warzywa dołożyć do garnka. Dodać miętę, pastę Ajvar i paprykę ostrą. Całość doprowadzić do wrzenia - gotować do miękkości (20 - 25 min).
  • Krem z fasolki szparagowej z miętą 3. Zupę doprawić do smaku, następnie zblendować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy