Koper włoski sprawia, że zupa ma wyjątkowy smak i wiele wartościowych składników. Jest bardzo smaczna i pożywna, a parmezan znakomicie jej smak uzupełnia.
Krem z kopru włoskiego, cukinii i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa oczyścić, umyć i pokroić. Na rozgrzanej oliwie i maśle podsmażyć pokrojoną cebulę, mieszając smażyć przez chwilę. Dodać rozgnieciony czosnek, przyprawy i pozostałe warzywa i dalej smażyć, aż warzywa lekko zmiękną.
2.Następnie wlać bulion drobiowy i gotować, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Garnek zdjąć z ognia do lekkiego przestygnięcia. Następnie zmiksować blenderem na gładki krem.
3.Zupę ponownie postawić na gazie, podgrzać, wsypać starty na drobnych oczkach tarki parmezan i wymieszać. Ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku.
Zupę podawać posypaną posiekanymi listkami kopru włoskiego i wiórkami parmezanu.
Komentarze