Zamiast orzechów włoskich, można użyć pestek z dyni lub ziaren słonecznika. Jeśli chcemy możemy również nie tylko zmiksować bulion z samą marchewką ale i resztą warzyw.
2 godz.
Składniki:
8 marchwi
2 pietruszki
1/4 selera
2 cebule
1/2 pora biała część
1 pomarańcza (starta skórka)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 kostka rosołowa warzywna
1 szklanka soku z pomarańczy 100%
1/3 szklanki śmietany 18%
1/4 szklanka orzechów włoskich
1 łyżka imbiru startego na tarce o drobnych okach
2 łyżka masła
1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
1,5 l wody
ocet balsamiczny
jogurt grecki
Krem z marchwi, pomarańczy i orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować bulion a marchwi, pietruszki, selera, pora i mocno opalonej cebuli, gotując długo na najmniejszym palniku. Dodając ziele angielskie, liść laurowy i kostkę rosołową pod koniec.
Bulion odcedzić, wrzucić do niego marchew.
Do garnka o grubym dnie, wrzucić 2 łyżki masła, startą skórkę pomarańczową, imbir i posiekane orzechy włoskie, gałkę muszkatołową. Chwilę podsmażyć, aż do uwolnienia zapachu, następnie zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Pogotować około 10 minut, i połączyć z bulionem. Zmiksować całość blenderem na gładki krem.
Śmietanę zahartować chochelką zupy, następnie dodać do niej i znów zblendować. Przyprawić do smaku.
Podawać z grzankami (ja zazwyczaj podaję z paluchami pszennymi), jogurtem greckim, octem balsamicznym. Krem z marchwi można dodatkowo posypać pestkami z dyni i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze