Krem z pieczarek z pęczakiem dla dzieci

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatnie doprawiony, ugotowany na bulionie z indyka, gęsty krem z pieczarek przygotowałam dla małych smakoszy. Bardzo im smakował podany z pęczakiem ugotowanym na sypko.

  • 60 min

Składniki:

  • pieczarki - 250 g
    seler - 1/8 szt.
    pasternak – 1/4 szt.
    marchewka – 1/2 szt.
    śmietana kremówka – 1/2 szk.
    bulion z indyka – 1 szk.
    por – 1/4 szt.
    masło – 2 łyżki
    sól – do smaku
    pieprz – do smaku
    świeży majeranek - kilka gałązek

    DO PODANIA:
    ugotowany pęczak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z pieczarek z pęczakiem dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić na kawałki. Por oczyścić i pokroić. Seler, pasternak, marchewkę obrać, umyć i również pokroić.
    Masło roztopić w garnku, wrzucić por i delikatnie przesmażyć często mieszając.
  • 2. Dodać seler, pasternak, marchewkę, gałązki świeżego majeranku, wlać pół szklanki bulionu i razem dusić pod przykryciem. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać pokrojone pieczarki, wlać pozostały bulion z indyka i całość gotować na wolnym ogniu.
  • 3. Garnek zdjąć z ognia, zupę lekko przestudzić, usunąć gałązki majeranku, a następnie przelać do dzbanka blendera i zmiksować. Wlać z powrotem do garnka, dodać śmietanę, jeśli jest taka potrzeba, to doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podgrzać.
  • 4. Podawać z wcześniej ugotowanym pęczakiem i listkami świeżego majeranku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować