Delikatnie doprawiony, ugotowany na bulionie z indyka, gęsty krem z pieczarek przygotowałam dla małych smakoszy. Bardzo im smakował podany z pęczakiem ugotowanym na sypko.
60 min
Składniki:
pieczarki - 250 g
seler - 1/8 szt.
pasternak – 1/4 szt.
marchewka – 1/2 szt.
śmietana kremówka – 1/2 szk.
bulion z indyka – 1 szk.
por – 1/4 szt.
masło – 2 łyżki
sól – do smaku
pieprz – do smaku
świeży majeranek - kilka gałązek
Krem z pieczarek z pęczakiem dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić na kawałki. Por oczyścić i pokroić. Seler, pasternak, marchewkę obrać, umyć i również pokroić.
Masło roztopić w garnku, wrzucić por i delikatnie przesmażyć często mieszając.
2.Dodać seler, pasternak, marchewkę, gałązki świeżego majeranku, wlać pół szklanki bulionu i razem dusić pod przykryciem. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać pokrojone pieczarki, wlać pozostały bulion z indyka i całość gotować na wolnym ogniu.
3.Garnek zdjąć z ognia, zupę lekko przestudzić, usunąć gałązki majeranku, a następnie przelać do dzbanka blendera i zmiksować. Wlać z powrotem do garnka, dodać śmietanę, jeśli jest taka potrzeba, to doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podgrzać.
4.Podawać z wcześniej ugotowanym pęczakiem i listkami świeżego majeranku.
Komentarze