Krem z pieczonych kasztanów i orzechów

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kremowa zupa-krem z słodkawych kasztanów i wyrazistych orzechów, złagodzona delikatną śmietanką. Świetna z dodatkiem kleksa jogurtu greckiego i domowych grzaneczek.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże marchwie
    seler
    por
    2 pietruszki
    ziele angielski, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, sól
    około 30 kasztanów jadalnych
    150g orzechów włoskich
    słodka śmietanka do smaku
    4-5 łyżek kaszy manny
    sól, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z pieczonych kasztanów i orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z pieczonych kasztanów i orzechów 1. Warzywa myjemy obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz czarny ziarnisty. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar warzywny przez około 45 minut.
  • Krem z pieczonych kasztanów i orzechów 2. W tym czasie myjemy i osuszamy kasztany. Nacinamy na krzyż i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30-40 minut. Kasztany powinny być żółte i miękkie (najlepiej spróbować jednego).
  • Krem z pieczonych kasztanów i orzechów 3. Orzechy prażymy na suchej patelni.
    Wywar warzywny przecedzamy od warzyw i przypraw. Dodajemy kasztany i orzechy i miksujemy na gładko. Nie przerywając miksowania dodajemy kaszę mannę i śmietankę do smaku. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Serwujemy z kleksem z jogurtu greckiego oraz grzaneczkami przygotowanymi w piekarniku z pokrojonego w kostkę chleba, skropionego oliwą i posypanego ulubionymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasztany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować