Kremowa zupa-krem z słodkawych kasztanów i wyrazistych orzechów, złagodzona delikatną śmietanką. Świetna z dodatkiem kleksa jogurtu greckiego i domowych grzaneczek.
60 min
Składniki:
2 duże marchwie
seler
por
2 pietruszki
ziele angielski, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, sól
około 30 kasztanów jadalnych
150g orzechów włoskich
słodka śmietanka do smaku
4-5 łyżek kaszy manny
sól, czarny pieprz
Krem z pieczonych kasztanów i orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz czarny ziarnisty. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar warzywny przez około 45 minut.
2.W tym czasie myjemy i osuszamy kasztany. Nacinamy na krzyż i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30-40 minut. Kasztany powinny być żółte i miękkie (najlepiej spróbować jednego).
3.Orzechy prażymy na suchej patelni.
Wywar warzywny przecedzamy od warzyw i przypraw. Dodajemy kasztany i orzechy i miksujemy na gładko. Nie przerywając miksowania dodajemy kaszę mannę i śmietankę do smaku. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Serwujemy z kleksem z jogurtu greckiego oraz grzaneczkami przygotowanymi w piekarniku z pokrojonego w kostkę chleba, skropionego oliwą i posypanego ulubionymi ziołami.
Komentarze