Krem z pieczonych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam pomidorówkę z pieczonych pomidorów lub wykorzystania jako dodatek do sosów. Krem podanyz makaronem może być samodzielnym daniem. Pycha.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg pomidorów / Lima /
    2 cebule cukrowe
    1 lub 1/2 główki czosnku
    bazylia suszona
    oliwa z oliwek
    słodka papryka
    ostra papryka
    sól

Krem z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z pieczonych pomidorów 1. Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Rozcinamy na pół, wycinamy zielony środek układamy na blasze. Cebulę obieramy kroimy na 4 części dokładamy do pomidorów. Czosnek rozdzielamy na ząbki, zdejmujemy łupinki i również dodajemy do pomidorów. Całość posypujemy bazylią i skrapiamy oliwą z oliwek. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy warzywa i pieczemy około 30/40 minut.
  • 2. Po tym czasie wszystko umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku paprykami i solą. Żeby zamknąć krem w słoiku wystarczy przełożyć go do garnka i chwilę pogotować, wrzący przełożyć do wyparzonego słoika, zamknąć i odstawić do góry dnem. Pycha.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy