Kremowy gulasz indyczo-pieczarkowy z kaszą gryczano-jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki myjemy i osuszamy - kroimy w cienkie plasterki. Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę.
2.Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku - zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3.Natomiast kaszę jaglaną gotujemy na wolnym ogniu w 2 szklankach wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyzeczki masła - często mieszamy - gotujemy, aż kasza wchłonie wodę.
4.Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, by uzyskała złoty kolor. Dodajemy mięso z indyka i przyprawiamy przyprawą do indyka (lub odpowiednio mieszanką przypraw: papryka słodka, czosnek, sól, kurkuma, bazylia, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier, pomidor suszony). Smażymy, az mięsko będzie gotowe (4-5 minut)
5.Dodajemy plasterki pieczarek i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 10 minut. Pod koniec duszenia próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
6.Na talerze nakładamy dwa rodzaje kaszy i polewamy naszym kremowym gulszem indyczo-pieczarkowym, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze