Kremowy sernik z purpurową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
2.Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut.
Do masy przesiewamy mąkę i budyń.
Całość krótko mieszamy ręką.
Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut.
3.W misce ucieramy serek Philadelphia z cukrem przez ok. 2 minuty. Dodajemy żółtko, jaja, i kremówkę. Ponownie ucieramy do połączenia składników. Na końcu przesiewamy mąkę i mieszamy.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem i natłuszczonej tortownicy (rozmiar taki sam jak biszkopt). Pieczemy 1,5 h w 90 °C. Studzimy i schładzamy w lodówce.
4.Z biszkoptu ściągamy skórkę, przewracamy spodem do góry i rozsmarowujemy konfiturę figową.
Następnie posmarowaną stroną przyklejamy go do wierzchu masy serowej. Na biszkopcie ustawiamy talerz i obracamy tortownicę tak, aby biszkopt był na dole a masa serowa na górze. Ostrożnie ściągamy z sera tortownicę i papier.
5.Nasz sernik ponownie przekładamy do tortownicy, zamykając obręcz i lekko dociskamy ser do ścianek.
6.Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Studzimy, a gdy zaczną tężeć- wylewamy na masę sero
Komentarze