2 duże pory (białe części),2 serki topione bez dodatków,200g pieczarek,300g mięsa mielonego ,1 jajko,masło,2 l bulionu warzywnego,sól ,pieprz,vegeta,majeranek.
Kremowa zupa z pora z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy wywar warzywny .Białe części pora kroimy drobno obsmażamy chwilę na maśle dodajemy do wywaru,pieczarki kroimy w plasterki i również obsmażamy na maśle i również dodajemy do wywaru.Całość gotujemy na wolnym ogniu ,w między czasie jak zupka się gotuje przygotowujemy pulpety ,do mięsa mielonego dodajemy jajko ,doprawiamy do smaku solą pieprzem oraz vegetą i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.Serki topione rozpuszczamy w odrobinie gorącego wywaru i dodajemy do zupy na koniec do gotującej się zupy dodajemy pulpety gotujemy jeszcze parę minut.Na koniec zupkę przyprawiamy do smaku solą pieprzem vegeta oraz majerankiem .Zupę możemy podać z paluszkami z ciasta francuskiego
Komentarze