Kremówki

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję dla męża i córki Patrycji.

Składniki:

  • ● 2 op. ciasta francuskiego
    ● 1 l śmietanki 30-proc.
    ● 1 l mleka
    ● 4 żółtka
    ● 1 szkl. mąki
    ● łyżka cukru
    ● op. cukru waniliowego
    ● kostka margaryny
    ● cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Kremówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasta wykładamy na
    2 blachy i pieczemy ok.
    20 minut w temp. 220 °C.
  • 2. Robimy masę budyniową:
    do 1/2 l mleka dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę
    i cukry i mieszamy do uzyskania
    jednolitej konsystencji.
    Pozostałe mleko zagotowujemy
    i wlewamy masę
    żółtkową. Energicznie mieszamy,
    aż powstanie gładka
    masa. Studzimy. Margarynę
    ucieramy, stopniowo dodając
    budyń.
  • 3. Śmietankę ubijamy na
    sztywno. W blaszce układamy
    kolejno: ciasto francuskie,
    masę budyniową, bitą
    śmietanę i ciasto francuskie.
    Chłodzimy. Przed podaniem
    posypujemy cukrem
    pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować