krucho - drożdżowa rolada z jabłkami

4.48 (165 ocen)

  • 2 godz.

Fantastyczne ciacho, przekonajcie się sami :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 370 gramów mąki pszennej
    2 jaja
    70 gramów stopionego, schłodzonego masła,
    7 gramów suchych drożdży
    1/3 szklanki cukru,
    1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
    4 łyżki ciepłego mleka
    szczypta soli
    dodatkowo:
    4 duże jabłka ( najlepiej szare renety)
    cukier około 3 łyżek
    cynamon ( wg uznania)
    sok z 1/4 cytryny
    lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    około 2,5 - 3 łyżek soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Ciasto

Krucho - drożdżowa rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Mąkę przesiewamy z cukrem, cukrem waniliowym, drożdżami, solą, następnie dodajemy jaja, mleko, tłuszcz i zagniatamy ciasto. Jeśli bardzo się lepie, możemy podsypać odrobiną mąki. Ciasto będzie dość twarde, ale tak ma być.
    Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy folią, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
    W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i odstawiamy.

    Ciasto krótko zagniatamy, następnie wałkujemy ( na lekko posypanym mąką blacie), na prostokąt o grubości około 1 cm o wymiarach 25 x 40 cm.
    Jabłka dokładnie odciskamy z wydzielonego soku i układamy równą warstwą na cieście, lekko posypując cynamonem ( opcjonalnie) i jeszcze ewentualnie cukrem.
  • xxx 2. Następnie delikatnie i wyczuciem zwijamy roladę wzdłuż krótszego boku.
    Jeśli ciasto przykleja nam się do blatu, możemy pomóc sobie podważając je nożem.
  • xxx 3. Foremkę keksową o wymiarach 12 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy roladę. Odstawiamy ją jeszcze do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blaszkę i pieczemy około 35 - 40 minut, jeśli zauważymy, że wierzch ciasta za bardzo nam się przypieka, przykryjmy ją z góry folia aluminiową.
    Składniki lukru mieszamy ze sobą, ma mieć konsystencję nitkowatą przy spływaniu z łyżki.
    Kiedy ciasto wystygnie, polewamy je lukrem i odstawiamy do jego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować