Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa z miodową nutką

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Sakiewka z kruchego ciasta z ukrytymi darami jesieni.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - żółtko: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 0.3 szklanki
    - orzechy: 0.5 szklanki
    - jabłko: 1 sztuka
    - miód: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa z miodową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ozdoba 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem.

    Dodajemy zimne masło.

    Siekamy.



    Dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy.


    Zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odstawiamy do lodówki.



    Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy i z pomocą np. przykrywki do garnków wycinamy spore koło.


    Orzechy siekamy.

    Jabłko kroimy w kosteczkę.

    Układamy na środku ciasta.

    Polewamy miodem.

    Zamykamy "do środka"

    Górę dodatkowo możemy ozdobić paseczkami z ciasta

    ( tak jak u mnie ).


    Pieczemy na blasze wyłożone papierem do pieczenia ok.20-25 minut w temperaturze ok.200C.



    Studzimy i bierzemy się za dekorowanie!


    Tu już możemy śmiało fantazjować!


    Moja ozdoba powstała z odrobiny miodu wylanego na papier do pieczenia.



    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Miód Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować