Kruche ciasteczka z nutą orzechów arachidowych

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasteczka są bardzo kruche i dość słodkie, dlatego nie posypywałam ich już cukrem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200g mąki pszennej

    100g mąki orzechowej ( z orzechów arachidowych)

    5 łyżek cukru pudru

    240 g masła ( koniecznie)
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Kruche ciasteczka z nutą orzechów arachidowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję rozdrobnione masło i cukier.

    Całość siekam tak długo, aż zrobi się kruszonka i bardzo szybko, ale dokładnie wyrabiam rękami, do połączenia się składników

    Ciasto wkładam do woreczka i schładzam w lodówce około pół godziny.

    Po tym czasie wałkuję lekko podsypując mąką na grubość 0,5 centymetra ( maksymalnie!!) wykrawam ciasteczka szklanką a potem dopiero stempluję:) Wy możecie nadać ciasteczkom dowolne kształty.

    Ciasteczka przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 st na 17-20 minut.

    Zostawiam do całkowitego wystudzenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować