Kruche ciasteczka z herbatą earl grey - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatę jeśli jest dosyć duża rozdrabniamy w malakserze lub moździerzu. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól, cukier waniliowy i herbatę. Zimne masło kroimy na niewielkie kawałki. Szybko zagniatamy lub używamy malaksera. Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 3-5 mm (rozwałkowałam przez folię spożywczą, ciasto wtedy się nie przykleja tak mocno). Wykrawamy dowolnymi foremkami lub szklanką o śr. 6 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 10 min. Końce ciasteczek powinny być lekko zarumienione. Studzimy na blaszce przez 5-10 min, następnie całkowicie zimne przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Komentarze