Kruche ciasteczka przez maszynkę

4.5 (151 ocen)

  • 20 min

Z tego przepisu korzystała moja mama. Teraz robię ciasteczka dla mojej córki, 2,5 letniej Natalki, która zajada się nimi. Ciasteczka są kruche, smaczne i łatwe do przygotowania.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki;
    1 szklanka cukru pudru;
    1 jajko + 2 żółtka;
    1 kostka masła;
    1 kostka margaryny;
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
    1 opakowanie cukru waniliowego.
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kruche ciasteczka przez maszynkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie posiekać z masłem, margaryną i dodać jajko i żółtka. Całość zagnieść na gładkie, miękkie ciasto, tak aby się nie kleiło. Włożyć je do zamrażalnika i mrozić co najmniej kilka godzin (ja zostawiam przez noc). Następnie ciasto wyjąć i odczekać aż zmięknie. Przygotować w tym czasie maszynkę z odpowiednią nakładką (dostępne są wraz z maszynką), a blachy do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Kawałki ciasta przekręcać przez maszynkę, a powstałe paski kroić na równe ciasteczka, układać je na blachę i piec w temperaturze ok. 180C przez 15 minut. Ciasteczka mają być złotawe, niezbyt spieczone.

Porady

Ciasteczka po upieczeniu i ostygnięciu najlepiej przechowywać w dobrze zamkniętym pojemniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować