Kruche ciasto cynamonowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zagnieść z nich kruche ciasto. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce.
2.Masa budyniowa:
3,5 szklanki mleka zagotować z połową cukru. Żółtka utrzeć w mikserze z resztą cukru. Dodać pół szklanki mleka, mąkę i zmiksować. Masę żółtkową przelać do zagotowanego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszając. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić. Budyń najlepiej ugotować 2 godziny wcześniej.
3.Jedną częścią ciasta wylepić prostokątną blaszkę do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę budyniową, a następnie pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie. Drugą część ciasta ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 50-60 minut.
Komentarze