Kruche ciasto z agrestem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem na stolnice, dodać cukry, pokroić na drobniejsze części (można też zetrzec na tarku ogrubych oczkach), wysiekać wszystko nożem, dodać żółtka, jajko i śmietanę, nadal siekać aż ciasto zacznie sie łączyć. Zagnieść szybko ciasto, podzielic na dwie części, zawinąc w folię spożywczą wlożyc do lodówki na ok. 1 godzinę.
2.Jedną częśc ciasta rozwałkować na stolnicy, przenieść na blaszkę (25/35 cm) wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. nakłuć w kilku miejscach widelcem, posypać bułką tartą.Wyłożyć na całości agrest.
3.Beza: Pianę ubić z białek dodawać po łyżce cukru, ubijać az piana będzie twarda. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na agrest.
4.Drugą cżęść ciasta zetrzec na tarku o grubych oczkach na pianę.
5.Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 50 minut, na złoty kolor.Posypac cukrem pudrem.
Komentarze