Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Kruche ciasto z nadzieniem budyniowo-jabłkowym

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 kostka margaryny (zimnej, prosto z lodówki)
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru
    - 1 jajko
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    - 2 budynie (smak dowolny)
    - trochę cynamonu
    - 3 szklanki mleka
    - cukier (wg wskazówek na opakowaniach budyniu)

    - 1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na ok. 30 min.
    W międzyczasie uczyć i obrać jabłka. Pokroić je w grube plastry lub cząstki. posypać cynamonem i wymieszać.
  • 2. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, dodając tylko 3 szklanki mleka.
  • 3. 3/4 ciasta rozwałkować i ciastem wyłożyć okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (dół i wysoko boki). Na ciasto wyłożyć jabłka. Jabłka zalać gorącym budyniem. Na wierzch położyć pozostałą część ciasta, również rozwałkowaną, Nakłuć widelcem.
    Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45-50 min.
    Ja zwykle piekę 45 min na termoobiegu, a potem jeszcze 5 min - sam dół.
    Ciasto kroić, kiedy całkowicie wystygnie. Najsmaczniejsze jest na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować