Kruche ciasto z pianką budyniową i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do miski wsypać mąkę z proszkiem , dodać żółtka cukier , cukier waniliowy i margarynę. Wszystko wymieszać mikserem na grudkowatą masę.
Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.
2.
Ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna ma być trochę większa. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.
3.Wykonanie pianki ;
Białka ubić z cukrem pudrem , dodać budynie i wymieszać.
Nadal mieszając wlewamy cienką stróżką olej.
4.
Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy.
Piec w temp 180 st około 30/35 minut na złoty kolor.
Ciasto odstawić do przestygnięcia.
5.Na zimne ciasto wyłożyć piankę .
Na piankę wyłożyć borówki
Na borówki zetrzeć resztę ciasta.
6.Piec w temp 180 st około 30 minut góra ma być złota.
Komentarze