To nasze ulubione kruche ciasto z owocami, które gości u nas najczęściej z truskawkami. Można jednak użyć dowolnych owoców, także mrożonych, należy je jednak uprzednio rozmrozić.
Składniki:
Kruche ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
szklanka mąki żytniej,
250g masła lub margaryny,
5 żółtek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru.
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier oraz pokrojone na kawałki masło. Całość razem posiekać i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części w proporcjach: 60% i 40%. Obie porcje ciasta zamrozić na 2-3 godziny.
Następnie większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 15-20 minut w temp. 180st.
2.Truskawki umyć, odszypułkować i przepołowić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem obu cukrów. Następnie dodać sproszkowany budyń. Ubijając na niskich obrotach, powoli wlewać olej. Masę wylać na podpieczony spód. Rozłożyć truskawki (mrożone rozmrozić), przecięciami ku górze. Delikatnie wcisnąć je w piankę. Na wierzchu rozłożyć drugą część ciasta startego na tarce o dużych oczkach.
Piec około 35-40 minut w temp. 190st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze