Bardzo szybkie, bardzo kruche, w sam raz do popołudniowej kawy .
Składniki:
350 g mąki
150 g margaryny
100 g smalcu
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
1 cukier waniliowy
ok.500 g śliwek
cukier puder do posypania
Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek, margarynę i smalec i siekamy nożem.
Dodajemy oba cukry i jajko, szybko zagniatamy ciasto.
Dzielimy na połowę, jedną część wałkujemy (najlepiej na papierze) i przenosimy na blachę o wymiarach 25x35, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 12 minut w temperaturze 180*C.
2.Śliwki myjemy, usuwamy pestki, układamy na podpieczonym cieście.
Drugą połowę ciasta wałkujemy i przy pomocy wałka przenosimy na śliwki.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 35 minut w temperaturze 190 *C, piekarnik góra/dół.
Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze