Kruche ciasto ze śliwkami

4.48 (201 ocen)

Bardzo szybkie, bardzo kruche, w sam raz do popołudniowej kawy .

Składniki:

  • 350 g mąki
    150 g margaryny
    100 g smalcu
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g cukru
    1 cukier waniliowy
    ok.500 g śliwek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek, margarynę i smalec i siekamy nożem.
    Dodajemy oba cukry i jajko, szybko zagniatamy ciasto.
    Dzielimy na połowę, jedną część wałkujemy (najlepiej na papierze) i przenosimy na blachę o wymiarach 25x35, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 12 minut w temperaturze 180*C.
  • 2. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, układamy na podpieczonym cieście.
    Drugą połowę ciasta wałkujemy i przy pomocy wałka przenosimy na śliwki.
    Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 35 minut w temperaturze 190 *C, piekarnik góra/dół.
    Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować