Kruche babeczki z czekoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier puder, cukier z wanilią i masło posiekać nożem, aż masło będzie drobne. Dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść w kulę i owinąć folią. Ciasto schować do lodówki na 10 minut lub dłużej. Po schłodzeniu rozwałkować na ok. 4 mm (warto robić to między foliami) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki i nakłuć ciasto widelcem, wstawić jeszcze na 10 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (można, ale nie trzeba obciążyć każda foremkę fasolkami). Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek.
Przygotować krem czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Do każdej babeczki nałożyć odrobinę dżemu (ok. pół łyżeczki), a na to krem czekoladowy. Wierch udekorować orzechami. Schłodzić kilka godzin w lodówce, aż krem zastygnie.
Komentarze