Pyszne, kruchutkie listki z jabłkowym nadzieniem. Co tu dużo mówić, to jedne z najlepszych ciasteczek, jakie do tej pory upiekłam. Pięknie się prezentują, a smakiem przypominają babciną szarlotkę
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO::
- mąka pszenna: 500 gramów
- margaryna: 250 gramów
- cukier: 140 gramów
- cukier waniliowy: 1 łyżeczka
- jajka: 2 sztuki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
NADZIENIE::
- jabłka (średnie, kwaskowate): 2 sztuki
- rodzynki: 50 gramów
- bułka tarta (lub kasza manna): 2 łyżki
- cukier (w zależności od kwasności jabłek): 125 gramów
- żółtko (do posmarowania): 1 sztuka
Kruche listki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę siekam z mąką, dodaję resztę składników i zagniatam gładkie ciasto. Ciasto owijam folią i wstawiam do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W międzyczasie wycinam z papieru formy w kształcie liści (3 lub 4 listki).
Nadzienie: Jabłka obieram i ścieram na tarce, mieszam z resztą składników (oprócz jajka). Białko ubijam na sztywną pianę i mieszam z jabłkami. Schłodzone ciasto dzielę, najlepiej na tyle części, ile ma być podwójnych listków (czyli 3 części). Każdą z tych części osobno wałkuję na placek grubości około pół centymetra i wykrawam od formy kształty liści, pamiętając o tym, żeby zawsze wykonać dwa identyczne liście, ale tylko jeden z ogonkiem. Na środek listków z ogonkami nakładam nadzienie, przykrywam listkami bez ogonków i dokładnie dociskam brzegi.
2.Na górnej powierzchni robię płytkie nacięcia, podobne do nerwów liścia. Wierzch smaruję żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
Piekę w temperaturze 200*C przez około 25 minut, aż ciasteczka ładnie się zrumienią.
Komentarze