Kruche listki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, kruchutkie listki z jabłkowym nadzieniem. Co tu dużo mówić, to jedne z najlepszych ciasteczek, jakie do tej pory upiekłam. Pięknie się prezentują, a smakiem przypominają babciną szarlotkę

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 500 gramów
    - margaryna: 250 gramów
    - cukier: 140 gramów
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - jajka: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    NADZIENIE::
    - jabłka (średnie, kwaskowate): 2 sztuki
    - rodzynki: 50 gramów
    - bułka tarta (lub kasza manna): 2 łyżki
    - cukier (w zależności od kwasności jabłek): 125 gramów
    - żółtko (do posmarowania): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kruche listki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche listki z jabłkami 1. Ciasto: Margarynę siekam z mąką, dodaję resztę składników i zagniatam gładkie ciasto. Ciasto owijam folią i wstawiam do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W międzyczasie wycinam z papieru formy w kształcie liści (3 lub 4 listki).
    Nadzienie: Jabłka obieram i ścieram na tarce, mieszam z resztą składników (oprócz jajka). Białko ubijam na sztywną pianę i mieszam z jabłkami. Schłodzone ciasto dzielę, najlepiej na tyle części, ile ma być podwójnych listków (czyli 3 części). Każdą z tych części osobno wałkuję na placek grubości około pół centymetra i wykrawam od formy kształty liści, pamiętając o tym, żeby zawsze wykonać dwa identyczne liście, ale tylko jeden z ogonkiem. Na środek listków z ogonkami nakładam nadzienie, przykrywam listkami bez ogonków i dokładnie dociskam brzegi.
  • Kruche listki z jabłkami 2. Na górnej powierzchni robię płytkie nacięcia, podobne do nerwów liścia. Wierzch smaruję żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
    Piekę w temperaturze 200*C przez około 25 minut, aż ciasteczka ładnie się zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować