kruche maślano-imbirowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 35 min

Brytyjskie ciasteczka idealne do herbaty, albo kubka gorącego mleka.

  • 35 min

Składniki:

  • proporcje na około 15 ciasteczek:

    1 jajko, u mnie tradycyjnie z wiejskiej hodowli
    100g miękkiego masła
    100g cukru pudru
    75g brązowego cukru
    250g mąki
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki mielonego imbiru
    szczypta soli
    pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
    1,5 łyżki Golden Syrop
    12 - 15 kostek skrystalizowanego, kandyzowanego imbiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kruche maślano-imbirowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Przygotowujemy 2 blachy do pieczenia, wykładamy je papierem.
  • 2. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz brązowym cukrem na puszystą masę.
  • 3. Dodajemy sól, sodę oczyszczoną, sproszkowany imbir i ziele angielskie. Mieszamy do połączenia składników.
  • 4. Następnie dodajemy drobno posiekany imbir skrystalizowany.
  • 5. Dodajemy mąkę i delikatnie ją mieszamy. Dodajemy jajko i Golden syrop. Mieszamy, aż do momentu uzyskania zwartej, gładkiej masy.
  • 6. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • 7. Kulki układamy na blasze w kilku centymetrowych odstępach. Ciastka możemy lekko rozpłaszczyć.
  • 8. Ciastka pieczemy do momentu, aż się zarumienią i popękają, czyli około 15 minut.
  • 9. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Ostudzone przechowujemy szczelnie zamknięte w słoiku. Smacznego.

Porady

Ja takie ciastka jem na śniadanie maczając w gorącej herbacie lub mleku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować