Kruche rogaliki drożdżowe z konfiturą różaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne kruche a przede wszystkim proste rogaliki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 szklanek mąki pszennej

    1 kostka masła

    1 1/2 szklanki mleka

    1 szklanka cukru

    6 dag świeżych drożdży

    3 jajka

    1 żółtko

    1 białko

    słoik konfitur różanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Kruche rogaliki drożdżowe z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, wsypujemy cukier oraz pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn podwoi objętość, przelewamy go do dużej miski, dodajemy jajka, żółtko, mąkę ( najlepiej przesianą) oraz stopione i przestudzone masło. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i cierpliwie czekamy aż wyrośnie.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki. Każde koło kroimy na równe trójkąty. Na ich szerszych końcach kładziemy po czubatej łyżeczce dżemu/konfitury i zwijamy w rogaliki.

    Gotowe ciastka układamy na wyścielonej pergaminem blasze. Odstawiamy jeszcze na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rogaliki smarujemy rozmąconym białkiem i pieczemy 20 minut w 200 C. Wystudzone polałam lukrem z cukru pudru oraz lukrem z cukru pudru i kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować