Kruche rogaliki drożdżowe z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko delikatnie podgrzewamy, wsypujemy cukier oraz pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn podwoi objętość, przelewamy go do dużej miski, dodajemy jajka, żółtko, mąkę ( najlepiej przesianą) oraz stopione i przestudzone masło. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i cierpliwie czekamy aż wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki. Każde koło kroimy na równe trójkąty. Na ich szerszych końcach kładziemy po czubatej łyżeczce dżemu/konfitury i zwijamy w rogaliki.
Gotowe ciastka układamy na wyścielonej pergaminem blasze. Odstawiamy jeszcze na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rogaliki smarujemy rozmąconym białkiem i pieczemy 20 minut w 200 C. Wystudzone polałam lukrem z cukru pudru oraz lukrem z cukru pudru i kakao.
Komentarze