Kruche z rabarbarem, jabłkami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem przesiać do miski.
2.Dodać margarynę i smalec. Dłońmi tłuszcz rozetrzeć z mąką. Dodać cukier puder, żółtka i delikatnie rozcierać. Powstanie kruszonka. Nie zagniatać.
3.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać kruszonkę, zostawiając 1/3 do posypania góry ciasta.
4.Jabłka i rabarbar obrać, pokroić w grubszą kostkę. Posypać cynamonem i wymieszać.
5.1/3 kruszonki odłożyć a resztę wysypać do blachy, równo rozłożyć i dłonią uklepać. Posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka z rabarbarem i rozłożyć maliny.
6.3 łyżki cukru wymieszać z łyżką kakao i rozsypać po owocach.
7.Białka ubić z 1/2 szkl cukru, pod koniec ubijania dodać kisiel. Łyżką równomiernie wyłożyć na ciasto, posypać odłożoną kruszonką i piec 40 min w temp 180*C
Komentarze