Kruche z rabarbarem, jabłkami i malinami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Ciastko to powstało spontanicznie z tego co akurat miałam w domu.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szkl mąki
    1 margaryna
    1 łyżka smalcu
    4 żółtka
    1/2 szkl cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki bułki tartej

    1/2 szkl cukru
    1 kisiel cytrynowy

    4 jabłka
    4 szt rabarbaru
    1 szkl malin (u mnie mrożone)
    1/4 łyżeczki cynamonu

    3 łyżki cukru
    1 łyżka ciemnego kakao

    Blacha 24x36

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche z rabarbarem, jabłkami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiać do miski.
  • 2. Dodać margarynę i smalec. Dłońmi tłuszcz rozetrzeć z mąką. Dodać cukier puder, żółtka i delikatnie rozcierać. Powstanie kruszonka. Nie zagniatać.
  • 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać kruszonkę, zostawiając 1/3 do posypania góry ciasta.
  • 4. Jabłka i rabarbar obrać, pokroić w grubszą kostkę. Posypać cynamonem i wymieszać.
  • 5. 1/3 kruszonki odłożyć a resztę wysypać do blachy, równo rozłożyć i dłonią uklepać. Posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka z rabarbarem i rozłożyć maliny.
  • 6. 3 łyżki cukru wymieszać z łyżką kakao i rozsypać po owocach.
  • 7. Białka ubić z 1/2 szkl cukru, pod koniec ubijania dodać kisiel. Łyżką równomiernie wyłożyć na ciasto, posypać odłożoną kruszonką i piec 40 min w temp 180*C

Porady

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Maliny Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.51 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ekspresowe ciasto z rabarbarem i malinami

To może cię zainteresować