Smaczna i sycąca zupa zarówno dla lubiących mięsko i dla tych lubiących warzywka. Każdy znajdzie coś dla siebie.
60 min
Składniki:
2 l rosołu lub wywaru z kości
30 – 40 dag mięsa z rosołu
2 marchewki
1 pietruszka
Mały kawałek selera
2 ziemniaki
1 szklanka kaszy jęczmiennej
2 – 3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 – 2łyżki śmietany do zup
Pietruszka do posypania
Sól, pieprz, vegeta do smaku
Krupnik na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso obrać z kości i drobno pokroić. Do rosołu dodać drobno pokrojone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować razem ok. 15 – 20 minut. Po tym czasie dołożyć mięso i wsypać kaszę. Gotować kolejne 15 – 20 minut aż kasza będzie odpowiednio miękka. Pod koniec zabielić śmietaną, doprawić. Podawać posypane natką pietruszki.
Komentarze