Krupnik z kurkami

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To bardzo smaczna zupa sezonowa. A gdy zimą przygotujemy ją z zamrożonych kurek, będzie miłym wspomnieniem lata.

Składniki:

  • ● porcja włoszczyzny (bez kapusty)
    ● 20 dag ziemniaków
    ● 10 dag grubej kaszy jęczmiennej
    ● łyżeczka vegety
    ● 30 dag kurek
    ● pieprz ziołowy
    ● posiekana natka pietruszki lub koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obieramy,
    myjemy i kroimy w kostkę.
    Do garnka wlewamy 2 l zimnej wody, wkładamy włoszczyznę
    i gotujemy kilka minut. Wsypujemy
    vegetę. Ziemniaki
    obieramy, myjemy i kroimy
    w kostkę. Dodajemy do wywaru.
    Gotujemy kilka minut
    na małym ogniu.
  • 2. Kurki czyścimy, płuczemy
    i wkładamy do garnka (większe
    przekrawamy na pół).
  • 3. Kaszę wsypujemy na drobne
    sitko, przelewamy przegotowaną
    zimną wodą i dodajemy
    do zupy. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy
    pieprzem.
    Posypujemy natką
    pietruszki lub koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować