Ciasto Kruszynka

4.5 (197 ocen)

Pyszne ciasto jabłkowo - orzechowe z przepisu, z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    30 dag mąki
    4 żółtka
    20 dag margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki amoniaku

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    2 galaretki pomarańczowe
    1 łyżka masła

    Masa orzechowa:
    25 dag masła
    20 dag orzechów mielonych
    1 szklanka mleka
    2 - 4 łyżki cukru pudru

Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Ciasto kruszynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Margarynę pokruszyć z mąką, dodać żółtka utarte z cukrem pudrem, proszek do pieczenia, amoniak. Zarobić ciasto kruche i upiec 2 placki w temp. 170*C przez ok. 30 min.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, wymieszać i chwilę smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać suchą galaretkę, wymieszać i smażyć kilka minut bez przykrycia.
  • 3. Masa orzechowa:
    Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Ciasto kruche - przestudzona masa jabłkowa - ciasto kruche - masa orzechowa - polewa.

Porady

Na masie orzechowej ułożyłam warstwę herbatników, które moczyłam w kawie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa orzechowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować