Ciasto kruszynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Margarynę pokruszyć z mąką, dodać żółtka utarte z cukrem pudrem, proszek do pieczenia, amoniak. Zarobić ciasto kruche i upiec 2 placki w temp. 170*C przez ok. 30 min.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, wymieszać i chwilę smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać suchą galaretkę, wymieszać i smażyć kilka minut bez przykrycia.
3.Masa orzechowa:
Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy.
4.Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche - przestudzona masa jabłkowa - ciasto kruche - masa orzechowa - polewa.
Porady
Na masie orzechowej ułożyłam warstwę herbatników, które moczyłam w kawie.
Komentarze