Ciasto kryształek na puszystym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka połącz z solą oraz cukrem i zmiksuj na puszystą masę. Nie przerywają miksowania powoli wlej olej. Następnie wsyp przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj składniki. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą blaszki, o bokach 23 cm. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 30-40 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”. Wyjmij i wystudź. Następnie przekrój na pół.
Każdą z galaretek rozpuść w 300 ml wrzątku i wylej do prostokątnych naczyń (możesz połączyć 50 ml rozpuszczonej galaretki czerwonej i 50 ml galaretki zielonej, dzięki temu uzyskasz 3 kolor).
Pół szklanki wody wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny. Połówki ciasta nasącz przygotowanym ponczem.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubij, dodając w trakcie cukier puder oraz chłodną żelatynę. Odłóż 3 łyżki gotowej śmietany.
Galaretki pokrój w kostkę, wrzuć do śmietany i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
Masę śmietanową wyłóż na blat ciasta i dociśnij górnym. Wierzch ciasta posmaruj pozostawioną śmietaną i posyp wiórkami, ewentualnie kilkoma kryształkami galaretki.
Włóż do lodówki do całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc.
Komentarze