Kwas z buraków

0 (0 ocen)

Kwas z buraków jest bazą do smacznych zup, takich jak barszcz ukraiński i barszcz wigilijny.Kwas ten jest cennym źródłem witamin i minerałów, odkwasza organizm, oczyszcza krew, obniża poziom cholesterolu.

Składniki:

  • 1 kg buraków
    woda - lekko słona (1 płaska łyżka soli na 1 litr wody)
    5 ząbków czosnku
    5 listków laurowych
    8 ziarenek ziela angielskiego
    8 ziarenek pieprzu
    1 mała cebula
    1-2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty lub 1/2 kromki chleba na zakwasie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kwas z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć buraki pod bieżącą wodą, nie trzeba obierać ze skórki, pokroić na plasterki.
    Przełożyć buraki do kamiennego garnka lub dużego słoika.
    Układając buraki w naczyniu, dodawać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, kawałki czosnku i talarki cebuli.
    Do buraków dodać osoloną wodę, tak by je przykryła.
    Dodać sok z kiszonych ogórków.
    Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
    Zakwas jest gotowy po ok. 1 tygodniu.
    Gotowy zakwas, zlać do butelki, przechowywać w lodówce.
    Po odlaniu kwasu, buraki można ponownie zalać osoloną wodą. Kwas ukisi się po 2-3 dniach, będzie nieco jaśniejszy niż ten pierwszy, ale równie pyszny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować