Zamiast zrobić zwykłą strucle makową, uformowałam z niej kwiatek, który wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu :-))
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
1/4 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
2 jajka
200 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
70 g miękkiego masła lub margaryny
Dodatkowo:
1 puszka masy makowej (mała)
mleko (do posmarowania)
Kwiatek drożdżowy z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
2.Ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować masą makową.
3.Zwinąć w roladę, odciąć końcówki ciasta (nie wyrzucać) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tworząc okrąg. Zlepić od środka na ok. 1 cm.
4.Całe ciasto (okrąg) naciąć na parzystą ilość kawałków o szerokości ok. 1 - 2 cm.
5.Co drugi pasek przełożyć do środka,
6.wygląda to mniej, więcej tak.
7.Zewnętrzne paski położyć na płasko, a dwa pozostałe kawałki (odłożone na początku) ułożyć na środku (jeden na drugim).
8.Przykryć ciasto i odstawić na ½ godz. do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto mlekiem (będzie miało ładny złoty kolor). Piec 40 min. w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować lukrem.
Komentarze