Ciasto:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
2 jajka
200 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
70 g miękkiego masła lub margaryny
Kwiatek drożdżowy makowo - cukrowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości
2.Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na okrągłe placki o średnicy ok. 30 - 35 cm. Posmarować rozpuszczoną margaryną,
3.posypać cukrem,
4.makiem
5.i układać jeden na drugim. Na cieście zaznaczyć podział na 6 części.
6.Odrysować wzór gwiazdy.
7.Naciąć promienie gwiazdy (nie do końca)
8.i wywinąć (z dołu do góry).
9.Rozłożyć każdy płat ciasta,
10.wyrównać całość.
11.Naciąć na środku.
12.Gotowe ciasto przykryć i odstawić na ½ godz. do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto mlekiem (będzie miało ładny złoty kolor). Piec 40 - 50 min. w temp. 180*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Ciasto nacinałam na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, w ten sposób nie musiałam go później przenosić, tylko trzeba być ostrożnym, żeby nie przeciąć papieru.
Komentarze