Kiedy kuchnia staję się poezją.....Ojczyzną cukinii są Włochy, najbardziej Toskania. Roślina wydaje dwa rodzaje kwiatów: męskie i żeńskie. Żeńskie, to te z zalążkiem cukiniowego owocu (tak jak u mnie). Męskie rosną samodzielnie.
Składniki:
Składniki:
4 kwiaty cukinii
100 g bryndzy
100 g serka śmietankowego
4 plastry suszonych pomidorów
skórka otarta z połowy cytryny
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
świeży tymianek
pieprz
Kwiaty cukinii nadziewane bryndzą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kwiaty myjemy i osuszamy. Serki ze sobą mieszamy doprawiamy pieprzem i posiekanym tymiankiem, skórką cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory. Całość mieszamy.
2. Takim farszem wypełniamy kwiaty cukinii i grillujemy chwilkę. Jeśli mamy kwiaty z zalążkami owocu cukinii, same owoce można doprawić solą i pieprzem.
Komentarze