Ciasto kubańska rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka z cukrem ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (23x33) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 C przez ok. 30 minut.
2.Szklankę mleka, obydwie mąki orz żółtka zmiksować. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleka wlać zmiksowane składniki. Cały czas mieszając zagotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć z kremem czekoladowym na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce schłodzonego budyniu.
3.Do przestudzonej kawy, dodać rum. Nasączyć biszkopt.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem.
Na nasączone ciasto wyłożyć masę czekoladową. Przykryć warstwę maślanych herbatników. Następnie rozsmarować powidła śliwkowe i przykryć warstwą herbatników czekoladowych. Na wierch wyłożyć bitą śmietanę. Ciasto schłodzić.
Komentarze