Ciasto Kubańska rozkosz

4.49 (148 ocen)

Powidła śliwkowe idealnie komponują się z masą czekoladową i bitą śmietaną.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    - 4 jajka
    - 13 dkg mąki pszennej
    - 70 dkg cukru
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao

    Składniki na masę:
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 szklanki mleka
    - 2 żółtka
    - kostka masła
    - 2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella)
    - 3 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    - 500 ml śmietanki 36%
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 16 herbatników maślanych
    - 16 herbatników kakaowych
    - ½ słoika powideł śliwkowych
    - ½ szklanki zaparzonej kawy
    - 3 łyżki rumu
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kubańska rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z cukrem ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (23x33) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 C przez ok. 30 minut.
  • 2. Szklankę mleka, obydwie mąki orz żółtka zmiksować. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleka wlać zmiksowane składniki. Cały czas mieszając zagotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć z kremem czekoladowym na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce schłodzonego budyniu.
  • 3. Do przestudzonej kawy, dodać rum. Nasączyć biszkopt.
    Śmietankę ubić z cukrem pudrem.
    Na nasączone ciasto wyłożyć masę czekoladową. Przykryć warstwę maślanych herbatników. Następnie rozsmarować powidła śliwkowe i przykryć warstwą herbatników czekoladowych. Na wierch wyłożyć bitą śmietanę. Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować