Kugiel z sosem i wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Odciskamy dokładnie z nadmiaru wody do innego naczynia. Odstawiamy na kilka minut. Następnie odlewamy płyn i zostawiamy skrobię, wkładamy z powrotem ziemniaki. Zalewamy szklanką gorącego mleka.
Na patelni rozgrzewamy 50 g masła i podsmażamy drobno pokrojone dwie cebule. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
Dodajemy cebulę.
Naczynie żaroodporne (możemy użyć jedno duże naczynie lub kilka mniejszych) smarujemy masłem i posypujemy odrobiną bułki tartej na wszystkich ściankach. Wkładamy masę ziemniaczaną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek.
Do garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy serki topione, wrzucamy boczek, doprawiamy solą oraz startym ząbkiem czosnku.
Przygotowany kugiel kroimy na kawałki i podajemy z gorącym sosem.
Komentarze