Kuleczki drobiowe z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najlepiej najpierw zrobić sos czosnkowy, w trakcie robienia kuleczek, ładnie nam się "przegryzie".
Jogurt wymieszać z ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku, odstawić do lodówki.
Filety drobiowe zmielić (najlepiej na najmniejszych oczkach). Jeśli używamy namoczonej kajzerki, zmielić ją razem z mięsem.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Do miski z mięsem wbić jajo, dodać ser, tartą bułkę, przyprawy i ewentualnie czosnek, wszystko wymieszać na jednolitą masę.
2.Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
3.Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 minut (funkcja góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Komentarze