kuleczki drobiowe z parmezanem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekkie, ale sycące, nie będziecie głodni przez długi czas, a jedna kuleczka ma tylko około 30 kcal.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 średnie filety drobiowe ( około 550 g)
    1 jajo
    2 łyżki tartego parmezanu
    1 płaska łyżka tartej bułki lub 0,5 kajzerki namoczonej i odciśniętej
    1/4 łyżeczki soli
    2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
    1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

    sos czosnkowy:
    1 mały jogurt naturalny lub jogurt grecki
    1 - 2 ząbki czosnku
    sól
    szczypta oregano
    szczypta bazylii
    ewentualnie czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Kuleczki drobiowe z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Najlepiej najpierw zrobić sos czosnkowy, w trakcie robienia kuleczek, ładnie nam się "przegryzie".
    Jogurt wymieszać z ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku, odstawić do lodówki.

    Filety drobiowe zmielić (najlepiej na najmniejszych oczkach). Jeśli używamy namoczonej kajzerki, zmielić ją razem z mięsem.
    Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Do miski z mięsem wbić jajo, dodać ser, tartą bułkę, przyprawy i ewentualnie czosnek, wszystko wymieszać na jednolitą masę.
  • xxx 2. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  • xxx 3. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 minut (funkcja góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować