Kurczak na grzybowej polanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. wystudzić. Ziemniaki i marchewkę ugotować w skórkach, wystudzić i obrać. Jajka, ziemniaki, marchewkę, ser żółty i ogórki ścieramy osobno na tarce o dużych oczkach. Koperek i szczypiorek siekamy. Paprykę kroimy w kostkę.
2.Dno i boki tortownicy wyłożyć folią. Układać kolejno warstwami:
I - osączone pieczarki (kapeluszami do dna),
II - szczypiorek i koperek,
III - marchewka,
IV - majonez,
V - korniszony,
VI - ziemniaki (posypane solą i pieprzem),
VII - majonez,
VIII - papryka,
IX - mięso,
X - majonez,
XI - jajka,
XII - majonez,
XIII - ser.
3.Wstawić na noc do lodówki. Wyłożyć, odwracając tortownicę do góry dnem. Dowolnie udekorować.
Komentarze