Kurczak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kurczaka wyciągnąć kości , natrzeć od środka przyprawą do kurczaka i majerankiem . Pierś przekroić na dwie części i lekko rozbić .
Pieczarki pokroić w plastry , udusić na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą , wystudzić . Do mięsa mielonego dodać uduszone pieczarki , jajka , bułkę tartą , śmietanę , pokrojony koperek ,sól , pieprz do smaku , wszystko dobrze wymieszać .
Do środka kurczaka na spód położyć jedną część rozbitej piersi , nałożyć farsz mięsny , na farsz mięsny od góry ułożyć drugą część piersi . Kurczaka zaszyć , mniejsze otworki spiąć wykałaczkami, posmarować olejem i posypać przyprawami i bułką tartą . Tak przygotowanego kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym olejem , piec około 1,5 godziny w temperaturze 180*C.
2.Po wyciągnięciu kurczaka z piekarnika chwilkę odczekać zanim zaczniemy porcjować
Komentarze