Kiedy jest tak ciepło,jak dziś, wolę jeden raz odpalić piekarnik i zrobić jakiś szybki obiadek, zamiast tego by spędzać pół dnia w kuchni:) Dziś na obiad był filet z piersi kurczaka pod pierzynką. Szybkie, łatwe i bardzo smaczne danie;)
50 min
Składniki:
Składniki na 2 porcje: 2 duże filety z piersi kurczaka, 100g kapusty pekińskiej, 4 pieczarki, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 100g sera mozarella, przyprawy wg smaku, dodatki wg uznania. U mnie 4 ziemniaki, krojone w plasterki, pieczone z przyprawami i czosnkiem.
Kurczak pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa jak schabowe. Posypać ulubionymi przyprawami i odłożyć na 10 minut.
Kapustę pekińska drobno posiekać, dodać majonez i ketchup, wymieszać dokładnie. Pieczarki obrać, pokroić w cienkie plastry, ser zetrzeć na dużych oczkach.
Mięso ułożyć na papierze do pieczenia, rozsmarować połowę kapusty, przykryć pieczarkami, posypać serem, brzegi papieru podnieść i lekko zawinąć, końce zawinąć pod mięso. W ten sam sposób przygotować drugi kotlet. Kotlety ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, następnie wyłączyć piekarnik, delikatnie odwinąć papier, zostawić kotlety na 5 minut w gorącym piekarniku. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Komentarze