Kurczak słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu dodając do wody przyprawę curry i odrobinę soli, odcedzić, przelać zimną wodą.
2.2 marchewki pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażać na średnim ogniu aż zmięknie, dodać poszatkowane cebule i chwilę jeszcze podsmażać aż się zeszkli. Ryż wraz z marchewką i cebulą wymieszać,przełożyć do naczynia żaroodpornego
3.Filety pokroić w średnią kostkę lub paski, doprawić solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie. Pieczarki i pozostałą marchew pokroić w plasterki, krążki ananasa w drobniejsze kawałki a paprykę czerwoną w większą
kostkę. Rozgrzać oliwę i wrzucić najpierw marchew, obsmażać na
ostrzejszym ogniu, mieszając cały czas, po chwili dodać pieczarki i paprykę i jeszcze chwilę obsmażać. Chodzi o to, aby warzywa
były kruche, niezbyt miękkie. Na koniec dodać ananas wraz z zalewą,
ketchup dla uzyskania koloru, sok z cytryny, sos chilli i sos sojowy do smaku. Dołożyć usmażone filety. Sos zagęszczamy odrobiną mąki z wodą,
doprawiamy solą, ewentualnie pieprzem do smaku.
4.W międzyczasie ryż należy wstawić do piekarnika nagrzanego
na ok.200st i od czasu do czasu przemieszać widelcem. Ryż lekko się
upraży i zrobi się bardziej sypki. Podajemy z sosem i zajadamy:)
Komentarze